K-1: Nowa sensacyjna zasada – koniec kolan z klinczu !

30 Marzec 2010

Wg oficjalnej strony K-1:

?Atak na przeciwnika trzymając go jednocześnie za szyję obiema rękami jest traktowane jako faul techniczny.Zawodnik może zaatakować wyłącznie w w momencie chwycenia za szyję jedną ręką. Sędzia może zażądać rozdzielenia zawodników, jeżeli uchwyt jedną ręką nie prowadzi do efektywnego ataku. Może również dać ostrzeżenie jeżeli te nieefektywne próby będą się powtarzały.
Pasywny trzymanie lub klincz jest zabroniony, chyba że towarzyszy dozwolona próba ataku. Ostrzeżenie lub uwaga może być również zwrócona zawodnikowi, nawet jeżeli ten trzyma przeciwnika jedną ręką a jego chwyt prowadzi do unieruchomienia oponenta lub w ten sposób próbuje uniknąć ataków.?

Typowym, podręcznikowym przykładem zabronionego od tej pory ataku jest nokaut Holendra Alistair?a Overeem?a na Brazylijczyku Ewerton Teixeira.

Wg ekipy MMAnews wskazany przykład z podwójnym kolanem powinien być sklasyfikowany jako faul, nawet wg starych zasad. Ta bowiem wyraźnie mówiła, iż fighter nie może zadać więcej niż jedno uderzenie kolanem, podczas gdy trzyma przeciwnika za szyję.

Komentarze

  • DanteV

    nieeeee.dlaczego??? za niedługo bedzie można się tylko z liścia okladać……

  • siwy

    no nie powiem żeby podobała mi się ta zasada